Těsto:
6 vajec
1 lžíce másla
120 g cukru krupice
1 špetka soli
80 g hladké mouky
10 g solamylu
Krém:
250 g mascarpone
250 g tvarohu ve vaničce
30 g změklého másla
3 lžíce pudinku bez vaření
1 lžička mandlové příchuti
Dále:
malinový džem (jahodový)
1 lžíce rumu
maliny sušené mrazem
Zapneme troubu na 180 °C.
Vejce vyndáme předem z chladničky. Bílky dáme do šlehací mísy, žloutky do mističky.
Lžíci másla necháme rozpustit a zchladnout. Plech vyložíme papírem na pečení a potřeme lehce několika kapkami oleje (mám plech 34x34 cm, kdo má obdélník k troubě použije ten).K bílkům přidáme špetku soli a začneme šlehat, jakmile začnou houstnout přidáme cukr a vyšleháme do husté konzistence (šleháme 7 až 10 minut).Poté po jednom zašleháme žloutky, po zašlehání posledního přidáme máslo, promícháme a postupně přidáváme přes síto smíchanou mouku se solamylem. Zlehka promícháváme ručně metličkou.Těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme vršek a dáme péct. Po cca 3 minutách snížíme teplotu o 10 °C a dopečeme ještě 6-7 minut (podle vlastní trouby). Jakmile se těsto odděluje od boků plechu je upečeno.Nerolujeme ale necháme i s papírem zcela vychladnout na mřížce. Zatím z uvedených ingrediencí ušleháme krém a necháme ustát cca 10 minut.Vychladlý plát potřeme džemem trochu zředěným rumem, není to nutné ale dobré, alkohol vyprchá a chuť zůstane.Odložíme stranou asi čtvrtinu krému na potření hotové rolády a ostatní krém rozetřeme na plát tak, že necháme 2 cm od konce volné. Poté pomocí papíru rolujeme a utahujeme roládu a současně sundáváme papír (jde to dobře, když byl papír potřen olejem).Povrch rolády potřeme odloženým krémem a posypeme rozdrcenými malinami, celé použijeme na dokončení. Roládu necháme v chladu ztuhnout a poté krájíme ostrým nožem namáčeným v teplé vodě.
Místo malin lze použít i mrazem sušené jahody, výsledek je stejně dobrý jen se změní název.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 09.06.2024 07:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz