400 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
1 špetka soli
kůra z 1/2 citronu
2 žloutky
200 ml vlahého mléka
70 g rozpuštěného másla
20 g rozpuštěného sádla
Kvásek:
20 g droždí
1 lžička cukru
50 ml vlahého mléka
1 lžíce mouky
Dále:
650 g muchovníku (indiánská borůvka)
100 g rybízu
Drobenka:
200 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
cukr moučka k posypání
Nejprve připravíme z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžičky cukru a 50 ml vlahého mléka kvásek a necháme na teplém místě vzejít. Zatím odvážíme mouku a cukr do mísy na kynutí, vmícháme sůl a citronovou kůru.Žloutky rozkvedláme v hrnečku s vlahým mlékem, spolu s rozpuštěným vlahým tukem a toto přilijeme k moučné směsi.Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nebo fólií necháme v míse kynout, než zvětší objem na dvojnásobek.Ovoce zatím na sítu opláchneme a necháme okapat. V menší misce z uvedených surovin vytvoříme drobenku. Troubu zapneme na 180 °C a plech, který patří velikostí do trouby (třeba 34x34) vyložíme podložkou na pečení nebo vymažeme a vysypeme.Vykynuté těsto přendáme na připravený plech a prsty rozprostřeme po celé ploše.Na těsto nasypeme a urovnáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme podle vlastní trouby 25-30 minut. Koláč necháme vychladnout a poté nakrájíme, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.
Plody muchovníku jsou bohaté na vitamín C, vitamín A, antokyany (modrý pigment), které dávají plodům tmavou barvu připomínající borůvky (někdy se jim také říká indiánské borůvky).
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 27.06.2024 08:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz