TopRecepty.cz

Norský borůvkový koláč


Norský borůvkový koláč

Suroviny

Korpus:
6 vajec
180 g cukru krupice
180 g hladké mouky
1,5 lžičky kypřicího prášku
Na vymazání a vysypání formy:
máslo
hrubá mouka
Dále:
4 lžíce borůvkové marmelády
2 lžíce vody
500 ml 33% smetany
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru moučka
300 g čerstvých borůvek

Postup

Vejce a cukr šleháme šlehačem do husté světlé pěny asi 8 minut. Hladkou mouku smícháme s kypřicím práškem a opatrně vmícháme do vaječné pěny.Troubu včas předehřejeme na 190 °C.Hlubší menší formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Pečeme cca 40 minut, provedeme zkoušku špejlí. Po vyjmutí z těsta musí zůstat suchá, bez zbytků těsta. Poté plech vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.Borůvkovou marmeládu vyšleháme s teplou vodou, aby měla vláčnou konzistenci a dobře se roztírala. Smetanu ušleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem dotuha. Borůvky očistíme a necháme oschnout.Upečený a vychladlý piškot podélně rozkrojíme na 3 pláty. První plát potřeme třetinou marmelády, částí šlehačky a posypeme třetinou borůvek. Přiklopíme druhým plátem piškotu a postup opakujeme. Přiklopíme třetím plátem a potřeme marmeládou. Povrch i boky koláče potřeme šlehačkou a posypeme borůvkami.Koláč dáme vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.

Poznámka

Recept jsem si přivezla z loňských prázdnin u severských fjordů.

autor Autor: poslirecept
Datum vložení Datum vložení: 01.08.2024 14:00

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz