Těsto:
8 vajec (bílky a žloutky rozdělené)
1 špetka soli
160 g cukru krystal
105 g hladké mouky
15 g škrobu
1,5 lžíce tekutého másla
2 lžičky kypřícího prášku
1 hrst jader vlašských ořechů
Krém:
250 g tvarohu ve vaničce
200 g zakysané smetany 18% a více
150 g změklého másla
100 g rozpuštěné čokolády
2 vrchovaté lžíce pudinku bez vaření
Dále:
čokoláda na polevu
kousek másla
ořechová jádra nahrubo nasekaná
pár kapek oleje na potření papíru
Zapneme troubu na 180 °C a dva plechy 34x34 cm (nebo jiné) vyložíme papírem na pečení, který lehce potřeme pár kapkami oleje.Vejce vyndáme 30 minut předem z lednice a rozdělíme bílky do šlehací mísy a žloutky do misky zvlášť. K bílkům přidáme špetku soli a začneme šlehat, do houstnoucího sněhu přidáme po částech cukr a ušleháme do tuhých špiček (drží tvar po vyndání metly).Do tuhého sněhu za stálého šlehání přidáváme po jednom žloutky. Šleháme asi 10 minut, až zůstává viditelná rýha po metle (říká se, že metla píše). Poté zašleháme tekuté rozpuštěné a vychladlé máslo a už jen ruční metličkou zlehka vmícháme směs mouky, škrobu a prášku do pečiva.Těsto rozdělíme na dva plechy, uhladíme a pečeme cca 6-8 minut dorůžova. Necháme na mřížce zcela vychladnout. Sundáme papír (oceníme, že byl mírně mastný a jde to skvěle). Každý upečený plát rozřízneme na 3 stejné pruhy.Zatímco korpus chladne ušleháme z uvedených surovin krém, necháme ho 10 minut odpočinout a poté rovnoměrně potřeme vyšší vrstvou 2 pruhy, na které položíme druhé 2 pruhy, opět potřeme krémem a položíme zbylé 2 pruhy. Nyní máme 2 stejné pásy složené ze 3 pruhů korpusu a dvou vrstev krému.Pokud máme dostatek krému, můžeme potřít boky pásů a posypat sekanými ořechy. Vršky polijeme čokoládovou polevou a posypeme ořechy. Dáme do chladu ztuhnout a nakrájíme na řezy.
Recept na tyto řezy mám z mého starého sešitu a dělám je už dlouho, jsou u nás oblíbené.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 04.08.2024 08:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz