Na věnečky:
300 ml vody
1 špetka soli
150 g másla
200 g hladké mouky
6 vajec
Krém:
400 g zakysané smetany 20%
200 g zakysané smetany 30%
150 g změklého másla
1 lžíce rumu (nebo příchuť)
3-4 lžíce pudinku bez vaření
1 lžíce pomerančové marmelády
Dále:
400 g smetany ke šlehání 40%
Poleva:
150 g krystalového cukru
150 g moučkového cukru
1 lžíce octa
80 ml vody
Zapneme troubu na 200 °C . Dva plechy vyložíme papírem na pečení.Do hrnce (nejlépe se silným dnem) dáme osolenou vodu, máslo a přivedeme k varu.Jakmile začne voda vřít, vsypeme naráz všechnu mouku a ihned začneme míchat. Mícháme ručně vařečkou tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit (jde to rychle) na hrnec i vařečku a na dně hrnce se utvoří bílý povlak.Takto připravené (odpalované těsto) necháme trochu zchladnout (tak abychom udrželi na těstu prst).Do ještě teplého těsta přimícháme postupně vejce, mohou se dát všechny najednou ale pak je trochu pracnější vytvořit těsto. Dáme raději jedno, vařečkou zapracujeme a přidáme další až zapracujeme všechna. Trvá to cca 5 minut.Vznikne to správné hebké těsto, které dáme do jednorázového cukrářského sáčku s řezanou špičkou a nastříkáme na plech vyložený papírem věnečky, celkem 2x12 ks.Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C na 10 minut, pak snížíme teplotu na 150° C a dopečeme ještě cca 10 minut do zlatavé barvy. Během pečení neotevíráme troubu. Věnečky po sundání z plechu a ještě teplé rozřízneme a poté necháme vychladnout.Na krém dáme všechny ingredience do šlehací mísy a ušleháme hladký hustý krém. Krém necháme 10 minut odstát.Mezitím vaříme z vody, cukrů a octa cca 10 minut polevu, když začne houstnout odstavíme a necháme zchladnout do potřebné hustoty. Polevu lze uchovat a kdykoli naředit lžící studené vody nebo naopak mírně zahřát a rozpustit.Polevu silikonovou mašlovačkou natřeme na vychladlé vršky věnečků. Po zaschnutí zbělá. Ze smetany ke šlehání vyšleháme šlehačku.Po vychladnutí nastříkáme na spodní části krém, na ten nastříkáme ušlehanou šlehačku a přiklopíme lehce vršky.Vychlazené věnečky podáváme.
Momentální nápad jak udělat jiné než žloutkové věnečky. Nejsou zrovna výstavní ale dobré opravdu byly - nezbyl žádný.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 11.08.2024 14:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz