Těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru krystal
3 žloutky
200-250 ml mléka
1 špetka soli
100 g másla
1 sáček sušeného droždí
vanilka (dle chuti)
citronová kůra (dle chuti)
Drobenka:
100 g hrubé mouky
80 g cukru moučka
80 g másla
Dále:
náplň dle chuti - tvarohová, ořechová, jablečná, maková, povidla, ovoce
tuk na plech
1 vejce na potření
Nejprve připravíme těsto. Hladkou mouku prosejeme, přidáme sušené droždí, cukr, žloutky, špetku soli, vanilku a citronovou kůru dle chuti, rozpuštěné máslo a vlažné mléko, smícháme, vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.Z hrubé mouky, moučkového cukru a másla, vytvoříme mnutím prsty drobenku.Včas začneme nahřívat troubu na 170 °C. Plech vymažeme tukem, 3/4 těsta rozprostřeme na celý plech, ze zbytku uděláme válečky, které položíme na těsto, tak, že vytvoříme ohraničené čtverce, které potřeme rozšlehaným vejcem.Každý čtverec naplníme náplní a posypeme drobenkou.Plech vložíme do trouby a pečeme na 170 °C do růžova, zhruba 35 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.
Zbylé náplně a drobenku můžeme zamrazit a mít je stále připravené na pečení.
Autor: Handour (Hana Šátralová) | |
Datum vložení: 22.08.2024 19:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz