Na drobenku:
50 g studeného másla
50 g krupicového cukru
50 g hrubé mouky
1 špetka soli
Na makovec:
125 g změklého másla + trochu na vymazání formy
150 g krupicového cukru
1 špetka soli
3 vejce
225 g hladké mouky
50 g mandlové mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžíce perníkového koření
100 g mletého máku
150 g bílého jogurtu (ideálně 10% tuku)
350 g zralých banánů (cca 3-4 ks)
1 lžíce citronové šťávy
kůra z 1 citronu
1 hrst plátků mandlí
Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Formu o velikosti 22x25 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.Z másla, cukru, mouky a soli vytvoříme mnutím prsty drobenku.Máslo, cukr, sůl a vejce vyšleháme do světlé pěny. Trvá to asi 10 minut. Oba druhy mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření promícháme a prosejeme přes jemné síto.Poté vmícháme mák.
Jogurt, nahrubo rozmačkané banány, citronovou šťávu a kůru smícháme v misce.Moučnou směs i jogurtovo-banánovou hmotu po třetinách stěrkou zapracujeme do máslové pěny.Těsto přendáme do připravené formy a povrch stěrkou urovnáme. Nakonec posypeme drobenkou a mandlemi.Pečeme cca 50 minut, kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do makovce a po vytažení musí být suchá, bez drobečků. Pokud povrch tmavne příliš rychle, přikryjeme makovec alobalem a dopečeme zakrytý. Necháme ve formě zcela vychladnout.
Recept jsem získala v časopise Apetit a je věru luxusní.
Autor: Moanka (Monika Valášková) | |
Datum vložení: 24.08.2024 10:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz