TopRecepty.cz

Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou


Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučka
1 balíček mandlového cukru
2 vejce
200-230 ml mléka
100 ml oleje
60 g kakaa
1 prášek do pečiva
Dále:
400 g malin
cukr dle chuti
5 plátku želatiny
50 ml studené vody
Krém:
500 g mascarpone
cukr dle chuti
200 g tvarohu
1 kelímek smetany 33% (200 g)
6 plátků želatiny
50 ml studené vody
Na zrcadlovou polevu:
10 g plátkové želatiny
50 ml studené vody
200 g bílé čokolády (nejlépe Callebaut)
170 g cukru
150 g vody
120 g kondenzovaného mléka
15 g kukuřičného sirupu (1 lžíce)
potravinářská barva

Postup

Nejprve připravíme malinový střed, nejlépe den předem. Silikonovou formu vyložíme fresh fólií. Do studené vody dáme nabobtnat želatinu. Maliny s cukrem si rozvaříme, propasírujeme, vrátíme do kastrolku a zahřejeme.Přidáme nabotnalou dobře vymačkanou želatinu a vaříme než se želatina zcela rozpustí. To nalijeme do čtvrtiny formy a dáme zamrazit na cca 5 hodin.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.Připravíme těsto. Máslo, vejce a olej našleháme, přidáme ostatní ingredience a mícháme než se vše spojí. Vlijeme plech a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme cca 15-20 min na 170°C. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.Na přípravu krému necháme nabobtnat 6 plátků želatiny ve studené vodě.Do šlehače dáme mascarpone, cukr, tvaroh a mícháme na prvním stupni do hladka. Přidáme šlehačku pokojové teploty a dále mícháme na druhém stupni až šlehačka v krému zhoustne.Odebereme cca 4-5 lžic krému do menšího kastrolku, zahřejeme, přidáme vymačkanou želatinu a mícháme až se plátky dobře rozpustí.
Směs s želatinou vrátíme do šlehače a dobře promícháme.Malinový střed vyndáme z mrazáku a formy.
Do formy dáme vrstvu smetanového krému, malinový střed a opět krém. Vrch uzavřeme na míru vykrojeným korpusem a dáme zamrazit tak na 8 hodin.Připravíme zrcadlovou polevu. Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu, zhruba 10 -15 minut.Do kastrolku nalijeme 150 ml vody, zahřejeme ji, přidáme krystalový cukr, kondenzované mléko a zahřejeme tak na 103 °C.Ještě do horkého dáme nabobtnalou želatinu a necháme rozpustit. Přidáme kukuřičný sirup (nemusí být) a nakonec čokoládu, rozlámanou na kousky a mícháme. Stačí jen chvíli, pak odstavit z plotny a za stálého míchání nechat zcela rozpustit.Necháme vychladnout na cca 25-28 °C a chceme-li, obarvíme potravinářskou barvou.Osm hodin mražený dortík postavíme na něco vyššího a užšího (já použila zavařovací sklenici) a pomalu naléváme polevu od středu ke kraji. Necháme stéct, spodek začistíme a dáme na chvíli do lednice.Hotový dortík ozdobíme dle naší fantazie.

autor Autor: medanek (Nina Taylor)
Datum vložení Datum vložení: 28.08.2024 16:33

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz