Těsto:
400 g hladké mouky
130 g krystalového cukru
170 g másla (nebo Hery)
1 vejce
1-3 lžíce mléka
citronová kůra dle chuti
vanilka dle chuti
Ostatní:
700 g oloupaných jablek
2 lžíce vanilkového pudinku
cukr moučka
skořice
1 hrst hrozinek
1 hrst nasekaných ořechů
malé množství gelových barev
Všechny suroviny na těsto zpracujeme v robotu nebo ručně, ale mléko přidáváme postupně. Těsto necháme v chladu 30 minut odležet.
Potom zapneme troubu na 180 °C.Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pudinkový prášek, cukr, skořici, hrozinky, ořechy a zamícháme.Třičtvrtě těsta vyválíme na plát, který vložíme do koláčové formy (28-30 cm) tak, aby pokryl i stěny. Jablečnou nádivku rozprostřeme po celé ploše a dobře ji srovnáme.Odložené těsto rozválíme na plát, nakrájíme různé proužky a ozdobně je položíme na koláč. Zbytek těsta obarvíme barvou a koláč dozdobíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 °C dozlatova.
Můžeme použít i jinou nádivku než jablka.
Autor: Handour (Hana Šátralová) | |
Datum vložení: 28.08.2024 19:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz