Kynuté těsto:
21 g čerstvého droždí
220 ml vlažného mléka
4 lžíce domácího vanilkového cukru (1 lusk rozmixujeme ve 250 g krystalového cukru)
500 g hladké mouky
1 vejce
80 g rozpuštěného másla
špetka soli
Pudinková náplň:
1 sáček vanilkového pudinku (od Dr. Oetkera s pravou vanilkou)
400 ml mléka
3 lžíce cukru krupice (nebo podle chuti)
1 velká hrst hrozinek
30% smetana na potírání šneků
Poleva:
5 lžic 30% smetany
90 g moučkového cukru
Připravíme kvásek z rozdrobeného droždí, 100 ml vlažného mléka a 1 lžičky cukru. Necháme vzejít.Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, zbylé mléko, vanilkový cukr, vlažné máslo, sůl a vzešlý kvásek. V robotu nebo ručně vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme ho hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až těsto zdvojnásobí objem.Mezitím si připravíme náplň - pudink uvaříme podle návodu na sáčku a necháme vychladnout. Aby se nevytvořil škraloup, buď pudink přikryjeme potravinářskou fólií nebo poprášíme moučkovým cukrem.Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme obdélník velký asi 40 x 30 cm, potřeme ho vychladlým pudinkem, posypeme rozinkami a z delší strany stočíme do rolády. Roládu nakrájíme na dílky široké asi 2 cm. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15 minut dokynout. Každého šneka před pečením pomažeme lžičkou smetany.Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.Po upečení šneky za tepla polijeme (potřeme) polevou, kterou si připravíme jednoduše utřením moučkového cukru se smetanou. Konzistence musí být hustá, ale měla by téct. Necháme ztuhnout.
Recept jsem získala v časopise Gurmet.
Šneci jsou velmi dobré hlavně čerstvé, jako jiné kynuté koláče apod., proto doporučuji upéct ráno a v ten den nabízet. :-)
Chuť ne příliš sladkého těsta příjemně kontrastuje s chutí vláčné náplně a sladké polevy.
Autor: Moanka (Monika Valášková) | |
Datum vložení: 30.08.2024 13:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz