Těsto:
125 ml mléka
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku
7 g sušeného droždí (1 balíček)
3 lžíce krupicového cukru
1 špetka soli
1 vejce
100 ml oleje
1 vejce na potírání
Náplň:
švestky
12 lžic švestkových povidel
3 lžíce mletého máku (nebo podle chuti)
1 lžíce rumu
Drobenka:
40 g krystalového cukru
80 g polohrubé mouky
50 g másla
Mléko ohřejeme. Obě mouky smícháme v míse s práškem do pečiva. Přisypeme sušené droždí, cukr, špetku soli a zalijeme teplým mlékem. Pak přidáme vejce a olej a vařečkou vypracujeme těsto. Pořádně ho vymícháváme cca 5 minut. Jde to snadno. Těsto není tak hutné.
Horní vrstvu těsta poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout hodinu a půl.Z těsta uděláme bochánky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Necháme chvíli kynout.
Dnem skleničky tvoříme doprostřed důlek. Dno skleničky si “máčíme” do hladké mouky.Náplň připravíme smícháním povidel, máku a rumu. Švestky nakrájíme na čtvrtky nebo na kousky. Na drobenku smícháme v misce cukr s máslem a moukou. Prsty vytvoříme drobenku.Přes cukrářský sáček naneseme na koláče náplň, do ní zatlačíme švestky a posypeme drobenkou.
Nakonec kraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Tu po chvilce stáhneme na 160 °C a pečeme cca 20 minut, dokud nejsou koláče zlaté.
Recept jsem vyčetla v časopise Apetit.
Je skvělé, že nemusíme dělat kvásek a celkově se s těstem dobře pracuje. Navíc, ta náplň ve spojení se švestkami, ta je super!
Autor: Moanka (Monika Valášková) | |
Datum vložení: 13.09.2024 21:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz