Startér kaše:
80 g mléka
80 g vody
30 g hladké mouky
Těsto:
90 g másla (nebo napůl s Herou)
170 g mléka
2 vejce
10 g sušeného droždí (nebo 22 g čerstvého)
500 g hladké mouky
30 g sušeného mléka
1/2-1 lžička soli
Náplň:
250 g cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého kardamonu
1 lžička mletého hřebíčku
150 g másla
Omáčka:
120 g moučkového cukru
60 g čerstvého sýra (Lučina, Philadelphia)
60 g másla
1/2 lžičky vanilkového extraktu
20 g mléka
1 lžíce citronové šťávy
Dále:
mouka a tuk na přípravu formy
Suroviny na startovací kaši necháme připravovat 3 minuty na 80 °C rychlostí 3. Necháme odpočinout a zchladnout asi 10 minut.Přidáme do mixéru mléko, vejce, máslo a droždí. Necháme připravovat 20 vteřin rychlostí 4. Přidáme všechny ostatní suroviny na těsto a necháme připravovat 3-4 minuty programem Těsto. Těsto by mělo být tvárné, jemné a lehounce lepivé. Podle potřeby přisypeme jednu až dvě lžíce hladké mouky. Necháme zhruba 45 minut kynout v míse. Těsto lze připravit i večer předem a nechat v nádobě kynout v chladničce (nebo na balkoně) a péct čerstvé ráno.Mezitím si připravíme náplň. Všechny suroviny vložíme do mixéru a zpracujeme rychlostí 4 po dobu 30 vteřin na jemnou pastu.Vykynuté těsto přeložíme na olejem postříkanou pracovní desku. Vyválíme zlehka plát zhruba 1 cm vysoký 50 × 30 cm. Potřeme připravenou pastou a z delší strany plátu stočíme do rolády. Z připravené rolády odkrajujeme jednotlivé rolky (nejlépe to jde kouskem neparfemované zubní nitě) a klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Mezi jednotlivými kousky necháváme prostor, hodně nakynou. Necháme kynout do zdvojnásobení objemu rolek.Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.Připravíme omáčku smícháním všech potřebných surovin rychlostí 4 po dobu 30 vteřin. Podle druhu použitého sýra nemusí být zcela hladká, chuti to nic neubere.Podáváme vlažné, přelité vanilkovou omáčkou.
Podobné rolky jsem dlouho hledala. Tyto jsou ze skandinávské platformy pro varný mixér. Snídala jsem je kdysi u kamarádky v Oslu a nemohla na ně zapomenout. Podáváním za tepla připomínají naše buchtičky se šodó. Teď již vím, že tu chuť, kterou jsem hledala, dělá kardamom s hřebíčkem a skořicí. Jsou fakt k snídani boží!
Autor: zuzi777a | |
Datum vložení: 04.10.2024 08:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz