Těsto:
5 vajec
125 g Hery
250 g cukru
420 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
100 ml mléka
2 lžíce kakaa
50 ml rumu
1 sáček vanilkového cukru
Krém:
1 sáček vanilkového pudinku
300 ml mléka
5 lžic cukru
2 lžíce instantní kávy
250 g másla
Lístky:
100 g hořké čokolády
40 g 100% tuku
Na vymazání a vysypání:
tuk
hrubá mouka
Na ozdobu:
meduňka (není nutné)
Žloutky oddělíme od bílků, vložíme je do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, po částech změklou Heru a vyšleháme. Postupně přidáváme vlažné mléko a šleháme do pěny.Potom vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků.Pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas předehřejeme na 180 °C.Polovinu těsta vlijeme do připraveného pekáče. Kakao rozmícháme s rumem, přidáme do mísy k zbylému těstu, promícháme a nalijeme na světlé těsto.Pečeme asi 35-40 minut.Mezitím připravíme krém. Ohřejeme mléko, část odlijeme do hrníčku a rozmícháme v něm pudinkový prášek. Zbylé mléko přivedeme k varu, přidáme cukr, vlijeme rozmíchaný pudink a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Poté necháme vychladnout. Vlažný pudink rozšleháme, přidáme změklé máslo, instantní kávu a pomocí ručního šlehače připravíme krém, který dáme chladit do lednice.Dále připravíme čokoládové lístky. Na jejich přípravu budeme potřebovat omyté a osušené listy. Rozpustíme čokoládu a tuk, promícháme a polevou potřeme spodní stranu lístků. Lístky skládáme na pečicí papír a čokoládu necháme v mrazničce krátce ztuhnout (stačí minuta). Potom lístky z mrazáku vyjmeme, znovu potřeme čokoládou a vrátíme do mrazničky. Lístky postupně vyjmeme z mrazáku, položíme je čokoládovou stranou na alobal a pomocí špičky nože a pinzety sloupneme zelený list. Čokoládových lístků se nedotýkáme prsty, pouze pinzetou nebo nožem. Uchováváme je v mrazáku, nebo v lednici. Zelené listí znovu potřeme polevou a celý postup opakujeme, dokud není hotovo asi 60 čokoládových lístečků.Vychladlý korpus vyklopíme z pekáče, navrch rozetřeme kávový krém a nakrájíme na kostky.Na každý řez naaranžujeme několik čokoládových lístků. Můžeme je ozdobit i lístkem čerstvé meduňky a podáváme.
Autor: past1978 | |
Datum vložení: 07.10.2024 14:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz