Těsto:
200 g hořké čokolády (50-60%)
200 g hladké mouky
180 g cukru
180 g bílého jogurtu
120 g oleje
2 vejce
5 g jedlé sody
2 g kypřicího prášku
1 špetka soli
Krém:
500 g mascarpone
150 g mražených jahod
150 g vody
40 g vanilkového pudinku (prášek)
100 g cukru
Rozvar:
250 g mraženého ovoce (jahody a maliny)
100 g cukru
12 g plátkové želatiny
Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o rozměrech 20x25 cm vyložíme pečicím papírem.Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Mouku promícháme s kypřicím práškem, jedlou sodou a prosejeme.V míse smícháme žloutky, jogurt a olej. Přidáme rozpuštěnou čokoládu. Přidáme prosátou mouku se sodou a kypřicím práškem. Krátce promícháme.Z bílků, cukru a špetky soli vyšleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do těsta.Těsto rozprostřeme do formy a pečeme 25-30 minut. Necháme zcela vychladnout a následně opatrně prokrojíme, abychom získali dva pláty těsta.Zatímco se peče korpus, připravíme ovocný pudink do krému. Rozmražené jahody rozmixujeme s vodou a propasírujeme na hladké pyré. Smícháme s cukrem, pudinkovým práškem a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí jako klasický pudink.Přendáme do misky, přikryjeme potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout (dávám do lednice).Jakmile je pudink studený, krátce, ale důkladně ho prošleháme s mascarpone. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem. Třetinu krému namažeme na plát těsta, přiklopíme druhým plátem.Zbytek krému přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou (kruh o průměru alespoň 1 cm). Nastříkáme na vrch korpusu v nedbalých smyčkách, které budou tvořit základnu ,,mozku nebo střev".Dáme chladit do lednice a připravíme rozvar. Nejdříve rozmixujeme rozmražené ovoce s cukrem a propasírujeme. Želatinu namočíme do studené vody. Ovocné pyré přivedeme k varu a na mírném ohni provaříme 3 minuty za stálého míchání.Sundáme z plotny, odstraníme pěnu a vmícháme namočenou želatinu (nejprve z ní opatrně vymačkáme přebytečnou vodu).Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně pomocí silikonové mašlovačky naneseme opatrně na vrstvu krému, čímž vytvoříme dojem krve.
Pokud nemáte plátkovou želatinu, můžete použít klasickou práškovou (10 g želatiny + 60 g vody).
Kromě krému jsem k promazání korpusu použila zbytek jahodového džemu, který jsem měla v lednici.
Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...
Autor: MiskaKulicka (Míša) | |
Datum vložení: 21.10.2024 17:56 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz