4 vejce
80 g cukru
80 g hrubé mouky
10 g tuku na vymaštění plechu
3 lžíce pikantní zavařeniny (malinové, rybízové)
V misce dobře ušleháme bílky a vešleháme lžíci cukru. Nemůžeme-li našlehat starší bílky nebo bílky s naložených vajec, přidáme do nich trochu citrónové šťávy a šleháme trochu déle než obvykle. Pak vmícháme ostatní cukr a žloutky postupně a nakonec lehce vsypeme do těsta mouku. Na plech položíme list papíru, který dobře pomažeme tukem. Na něj rozetřeme těsto a v troubě dosti prudce upečeme. Je-li papír dobře vymaštěn, balenku potřeme zavařeninou a hned stočíme. Přichytí-li se těsto, musíme je opatrně oddělovat od papíru a nožem stáčet. Balenku, kterou stočíme a necháme vychladnout, už těžko rozvinujeme, protože se trhá. Chceme-li ji plnit krémem , který teprve připravujeme, stočíme upečenou balenku do namočeného a vyždímaného ubrousku a pak ji můžeme za chvíli znovu rozvinout, pomazat a definitivně svinout. Vychladlou balenku pocukrujeme a nakrájíme ostrým nožem na řezy. Chcete-li mít piškot vláčnější, můžete nakonec vmíchat do hotového těsta 30 g rozpuštěného teplého másla.
Autor: toprecepty.cz | |
Datum vložení: 19.02.2008 22:56 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz