500 g polohrubé mouky
42 g čerstvého droždí
6 lžic cukru
500 ml mléka
200 g mletého máku
1 vejce
2 žloutky
100 g Hery (nebo másla)
2 lžíce medu
2 lžíce povidel
2 lžíce rumu
skořice
mleté piškoty
2 lžíce mandlových plátků
sůl
Ve 250 ml vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.Do mísy nasypeme zbylou mouku, dvě lžíce cukru, přidáme špetku soli, žloutky a připravený kvásek. Promícháme a přidáme rozpuštěný tuk nebo máslo. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout.Mezitím povaříme 250 ml mléka s mletým mákem. Přidáme 3 lžíce cukru, med a za častého míchání vaříme asi deset minut. Pokud směs příliš houstne, přidáváme trochu vody. Nakonec do náplně přidáme povidla, dvě lžíce rumu a trochu skořice. Promícháme a podle potřeby zahustíme piškotovými drobečky. Nádivku necháme vychladnout.Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a rozdělíme na trojúhelníky. Na širší stranu dáme část makové náplně a stočíme do rohlíku. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a stočíme do podkovy. Hotové rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.Plech vložíme do středně předehřáté trouby a dozlatova upečeme.
Autor: past1978 | |
Datum vložení: 09.11.2024 10:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz