Těsto:
200 g hladké mouky
125 g másla studeného
100 g zakysané smetany 20 %
1 malá špetka soli
1 lžíce rumu
Náplň
120 g vlašských ořechů
100 ml mléka
kůra z půlky citronu
1 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 špetka mleté skořice
40 g strouhaných kulatých piškotů
dále
žloutek na potření
Do misky prosejeme mouku, nastrouháme na hrubých slzách máslo, přidáme zakysanou smetanu, malou špetku soli a rum. Nejprve v misce stěrkou spojíme ingredience, poté vše dáme na vál a rychle ručně zpracujeme těsto.Z těsta uděláme 3 stejné bochánky o váze cca 143 g zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladu. Mezitím uděláme ořechovou náplň.Nastrouháme vlašské ořechy a dáme do kastrůlku, přidáme mléko a přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypeme cukr, skořici a citronovou kůru. Dle potřeby přidáme nastrouhané piškoty a necháme vychladnout a zhoustnout. Zapneme troubu na 180°C.Z každého bochánku těsta vyválíme kruh o Ø26 cm a ten rozdělíme na 8 dílů (1/2-1/4-1/8). K širší straně výseče dáme ořechovou náplň (náplň opět rozdělíme na 3 díly a ty na 8). Zavineme směrem ke středu a ukládáme na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, mírně ohneme každý zavinutý díl do rohlíčku.Poté rozkvedláme v hrnečku vidličkou žloutek a každý rohlíček potřeme. Dáme péct do předehřáté trouby asi na 20 minut (podle vlastní trouby) pečeme dozlatova. Upečené ještě horké poprášíme moučkovým cukrem.
Svatomartinských rohlíčků je zde již několik druhů, tento recept přidávám na přání kamarádek, kterým chutnaly a pokud to bude vadit lze ho smazat.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 17.11.2024 10:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz