250 ml vlažného mléka
42 g droždí
100 g cukru krupice
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
150 g másla nebo Hery
50 g sádla
špetka soli
2 žloutky
1 lžíce rumu
1 lžička citronové kůry
povidla (dle chuti)
1 vejce na potření
50 g mandlových lupínků na posypání
Do 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, smícháme se lžící cukru a lžící mouky a necháme vzejít kvásek.Máslo se sádlem rozpustíme společně v kastrůlku a necháme mírně zchladnout.Mouku prosejeme do zadělávací mísy a přisypeme cukr a sůl.Uprostřed sypké směsi uděláme důlek. Vklepneme do něj žloutky, přidáme rum, citronovou kůru a přepuštěné máslo se sádlem. Pak vlijeme kvásek a postupně zbylé vlažné mléko.Vypracujeme hladké vláčné těsto a necháme 2–3 hodiny kynout.Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na obdélník a na střed naneseme povidla (švestková a meruňková). Těsto zavineme, spoje dobře přitiskneme a zahneme dospod.Oba prameny spleteme a spojíme do kruhu (můžeme zafixovat špejlemi). Spletený věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Před pečením necháme ještě 20–30 minut nakynout.Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180 ˚C, pak teplotu stáhneme na 160 ˚C a pečeme ještě 30–35 minut.
Autor: poslirecept | |
Datum vložení: 23.11.2024 18:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz