Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru moučka
1 vejce velikosti M
1 špetka soli
Dále:
6 lžic rybízového džemu (nebo višňového)
500 g jemného plnotučného tvarohu
200 g smetany ke šlehání
2 sáčky citronového pudinkového prášku
2 lžíce rumu
80 ml mléka
60 g cukru (nebo dle chuti)
Ručně nebo v robotu zpracujeme z mouky, másla, cukru a vejce těsto. Zabalené do fólie ho necháme odpočinout v chladu. Mezitím připravíme tvarohovou vrstvu.Tvaroh, smetanu, rum a cukr promícháme, přidáme pudinkový prášek a dle potřeby zředíme mlékem. Konzistence by měla být hustší, ale snadno roztíratelná.Zapneme troubu na 160 °C a odměříme pečicí papír na hlubší plech o rozměru 32x23 cm tak, aby pokryl i stěny.Odpočinuté těsto dáme na plech a pomocí stěrky jím pokryjeme dno, nebo těsto vyválíme na velikost plechu přímo na pečicím papíře, a poté přendáme na plech.Povrch těsta potřeme džemem a na džem navrstvíme připravený tvaroh. Vršek uhladíme, plech vložíme do trouby a pečeme zvolna, aby koláč neztmavnul. Dle potřeby zakryjeme pečicím papírem a pečeme 30-40 minut (dle zkušeností s vlastní troubou).Upečené řezy necháme na plechu zcela vychladnout a poté nakrájíme na čtverce nebo malé řezy. Můžeme dozdobit čokoládou nebo ovocem.
Tvaroh můžeme použít vaničkový i v kostce, nebo jejich kombinaci. V každém případě by měl být tučný.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 24.11.2024 10:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz