TopRecepty.cz

Tradiční kynutá vánočka


Tradiční kynutá vánočka

Suroviny

630 g hladké mouky
130 g cukru
260 ml mléka
30 g droždí
1 vejce
120 g másla
100 g rozinek (namočených v rumu)
10 g soli
kůra z 1/2 citronu
Na dokončení:
80 g mandlí (plátky)
vejce na potření

Postup

Z celkového množství surovin odebereme zhruba 50 g mouky, 100 ml mléka a 2 lžíce cukru. Mléko zahřejeme, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobíme do mléka všechno droždí a promícháme. Přidáme mouku, a cukr. Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.Do mísy od robota (nebo domácí pekárny) vložíme zbytek vlažného mléka, vejce, zbytek cukru a mouky, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na první stupeň zhruba 10 minut.Po této době přidáme na kousky nakrájené, změklé máslo a necháme ho zapracovat do těsta, úplně nakonec přidáme okapané rozinky a už jen krátce zapracujeme do těsta.Těsto necháme na teplém místě vykynout zhruba 1-2 hodiny. Poté vyklopíme z mísy a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Můžeme je odvážit, aby byl každý stejně velký. Každý díl stočíme do kuličky a necháme ještě 10 minut odpočinout.Po této době dlaněmi rozválíme díly na jednotlivé prameny a spleteme vánočku z 6 pramenů. Konce stiskneme a přeložíme pod vánočku.Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a zakryté necháme ještě zhruba 45 minut nakynout.Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 50 minut. Pokud by vánočka rychle zlátla nebo se mandle připalovaly, můžeme zakrýt alobalem.Upečenou vánočku necháme vychladnout na mřížce a po vychladnutí krájíme nebo můžeme posypat moučkovým cukrem.

Poznámka

Z tohoto receptu vyjde jedna opravdu veliká vánočka, případně dvě menší.

autor Autor: iveta.kroul
Datum vložení Datum vložení: 27.11.2024 14:46

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz