84 g droždí
120 g cukru moučka
500 ml polotučného mléka
1 kg hladké mouky na kynutá těsta
1 špetka soli
2 vanilkové cukry
6 žloutků
200 g sádla
kůra z 1/2 citronu
náplň (dle chuti)
Z droždí, 1 lžičky moučkového cukru a poloviny vlažného mléka uděláme kvásek a necháme na teplém místě pod utěrkou asi 15 minut.Smícháme mouku, sůl, zbylý cukr, vanilkové cukry, žloutky, zbylé mléko a vykynutý kvásek. Poté přidáme citronovou kůru a polovinu množství sádla. Pořádně propracujeme, dokud nevznikne krásně nadýchané těsto, které se nelepí.Necháme těsto na teplém místě pod utěrkou kynout 40 minut, poté těsto propracujeme a necháme kynout dalších 30-40 minut.Nakynuté těsto propracujeme a odebíráme postupně kousky, naplníme oblíbenou náplní a zabalené buchty potíráme zbylým sádlem.Necháme péct asi 40-45 minut. Po vytažení z trouby ještě horké potřeme olejem a necháme vychladnout. Nakonec posypeme cukrem.
Sádlo si vždy rozehřeju v mikrovlnce, lépe se s ním pracuje. Tento recept jsem vyladila do posledního detailu tak, aby výsledkem byly měkkoučké, nadýchané a výborné buchty. Dvojité kynutí a sádlo právě zajistí, že buchty budou jako obláček. Dobrou chuť.
![]() |
Autor: Nikki1 |
![]() |
Datum vložení: 11.12.2024 14:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady