100 g hladké mouky
200 g mrkvové drtě a 50 g vody (nebo 260 g strouhané mrkve)
10 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce olivového oleje
1 bílek
1 lžička sody
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvoru
1/4 lžičky soli
20 g dýňových semínek
Všechny suroviny smícháme dohromady. Nakonec přidáme mouku.Promícháme v tuhé těsto. Pokud se lepí, nebo je moc měkké, přidáme mouku. Těsto rozdělíme na kousky, z kterých tvarujeme malé mrkvové bochánky.Troubu včas předehřejeme na 170 °C.Každý bochánek potřeme trochou vody a přilepíme asi 3 dýňová semínka na každou sušenku. Klademe na pečicí papír. Pečeme asi 30 minut.
Mrkvové sušenky jsou rychle hotové a velice chutné. Obsahují minimum cukru, žádný ztužený tuk nebo máslo.
Je možné použít strouhanou mrkev (260 g), nebo mrkvovou drť (drť 200 g + voda 50 g). Mrkvovou drť získáme jako zbytkový produkt při odšťavňování mrkve na mrkvovou šťávu (na elektrickém odšťavňovači ovoce).
Mrkvové sušenky jsou nadýchané a zůstávají dlouho měkké a vláčné. (Mohly by se též nazývat mrkvové bochánky). Jsou vhodné i pro diabetiky.
![]() |
Autor: d.prikrylova |
![]() |
Datum vložení: 11.01.2025 10:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady