Těsto:
295 g hladké mouky
1 špetka soli
150 g másla
150 g krupicového cukru
1 vejce
Náplň:
300 g krystalového cukru
50 ml vody
300-350 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička medu
200 ml 30% smetany
V míse smícháme mouku, sůl a máslo pokrájené na menší kousky v sypkou drobenkovou směs. Přidáme cukr a vejce, zpracujeme těsto a dáme je odpočinout do lednice. V kastrolu rozpustíme cukr smíchaný s vodou a na mírném ohni necháme zkaramelizovat.Odstavíme a přilijeme med a smetanu. Rozmícháme a přidáme ořechy. Směs necháme vychladnout.Těsto rozdělíme na 2 části, menší a větší. Větší rozválíme na pomoučeném vále na placku, kterou dáme do formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujeme okraje a těsto propícháme vidličkou. Na těsto rovnoměrně rozetřeme ořechovou náplň. Z druhé části těsta též vyválíme placku, kterou potom pokryjeme povrch koláče. V krajích těsto přitiskneme a nahoře opět propícháme vidličkou.Koláč pečeme 10 minut při 220 °C, poté snížíme teplotu na 175 °C a pečeme ještě asi 40-45 minut, dokud nezezlátne. Před podáváním pocukrujeme.
![]() |
Autor: poslirecept |
![]() |
Datum vložení: 14.02.2025 16:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady