Těsto:
250 g hladké mouky
3 g sušeného droždí
4 g soli
20 g změklého másla
150 g vody
Na laminaci:
2 bločky zmrzlého másla (2x100 g)
Na náplň
250 ml mléka
1 vanilkový pudink (prášek)
2 lžíce cukru krystal
100 g čokoládových peciček
Cukrový rozvar:
20 g vroucí vody
30 g cukru
Na dokončení:
vejce na potření
Máslo na laminaci (prokládání) rozdělíme na dva stejně velké bločky po 100 g, každý zvlášť uložíme v potravinové fólii do mrazáku zmrazit.Uvaříme hustý pudink z 250 ml mléka. Do kastrůlku dáme 200 ml mléka, přivedeme k varu a ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek. Přidáme cukr, necháme rozpustit a vlijeme mléko s pudinkovým práškem. Krátce provaříme, prošleháme metličkou a odstavíme. Necháme vychladnout.Na těsto smícháme hladkou mouku s droždím, solí, změklým máslem a vodou. Vypracujeme hladké těsto a dáme do mísy zakryté kynout na 20 minut.Po 20 minutách těsto vyndáme, popřekládáme a znovu necháme 20 minut kynout. Opakujeme ještě jednou. Celkem tedy těsto kyne 60 minut.Po 60 minutách těsto rozválíme na pravidelný obdelník. Nemusíme měřit, stačí rozválet na zhruba 0,5 cm tlustý obdelník. Vyndáme z mrazáku první bloček másla o váze 100 g a nastrouháme ho rovnoměrně na 2/3 obdelníku. Pomoučenýma rukama zatlačíme máslo do těsta a přeložíme prázdnou třetinou a pak znovu na třetinu tak, aby máslo bylo schované uvnitř těsta. Dáme do potravinové fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout.Po 30 minutách těsto vyndáme a znovu opatrně rozválíme na obdelník. Opět na 2/3 nastrouháme zbylý bloček zmrzlého másla a popřekládáme na třetiny tak, aby máslo bylo schované uvnitř těsta.Celý obdelník ještě 2x rozválíme a popřekládáme po třetinách, abychom získaly více máslových vrstev uvnitř těsta.V této fázi můžeme dát těsto kynout do lednice přes noc a upéct až ráno, nebo dát do lednice odpočinout alespoň na 1 hodinu.Odpočaté těsto vyndáme a na pomoučené ploše opatrně vyválíme na obdelník 60 x 30 cm. Nesnažíme se příliš tlačit na těsto, spíše ho víckrát otočíme a zlehka rozvalujeme.Vyválenému obdelníku zařízneme roztřepené okraje, abychom získaly rovné hrany. Odřezky těsta můžeme později upéct samotné. Na polovinu obdelníku rozetřeme uvařený a vychladlý pudink. Posypeme čokoládovými kousky a přeložíme prázdnou polovinou.Těsto radýlkem rozdělíme na 16 pásků. Každý pásek přetočíme v rukách a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.Necháme ještě zhruba 1,5 - 2 hodiny vykynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180 °C dozlatova asi 25 minut.Ještě horké tyčinky potřeme cukrovým rozvarem, na který svaříme cukr a horkou vodu.
Máslo na laminaci se může také tradičně naklepat válečkem do obdélníku, ale strouhání je jednodušší, i když ne s tak precizním výsledkem.
![]() |
Autor: iveta.kroul |
![]() |
Datum vložení: 19.02.2025 12:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady