Tukové těsto:
250 g tuku (Zlatá Haná, máslo)
50 g hladké mouky
Vodové těsto:
1 žloutek
50 g hrubé mouky
200 g hladké mouky
130 g - 135 g vody
1/2 lžičky soli
1 lžička octa
1 vejce na potření
Tukánek:
Do mísy robotu prosejeme 25 g mouky. Na ni dáme na kostky nakrájený tuk. Zasypeme zbylou moukou. Vymícháme jemnou tukovou směs nejpomalejším míchání hákem.V míse necháme asi 1 lžíci tukové směsi.To je tolik, co nám zbyde na stěnách a dnu mísy, po vybrání tukánku. Tukánek vybereme na moukou posypaný papír na pečení a urovnáme do čtverce 20x20 cm. Dáme do lednice chladit.Vodánek :
Prosejeme 200 g hladké, 50 g hrubé mouky a sůl. Přidáme do mísy kde se mísil tukánek. Přilijeme 130 g vody, žloutek a jednu lžičku octa. Necháme pomalu smísit. Těsto musí být hebké a pružné.Těsto vybereme na pomoučený vál, povrch nařežeme nožem do kříže, přikryjeme mísou a necháme 15 minut odpočívat.Těsto vyválíme do čtverce. Do středu šikmo vložíme tukánek z lednice a přehneme přes něj cípy těsta, až bude tukánek celý zabalený. Uložíme do sáčku a necháme chladit cca 15 minut.Odpočinuté těsto vyválíme na 40x40 cm a přeložíme na třetiny. Zabalené dáme chladit.2. válení vyválíme 40x40 a znovu složíme, na tři třetiny. Zabalené dáme chladit.3. válení, vyválíme na 60x60 cm a složíme pravou stranu těsta na půl, levou stranu těsta na půl a zavřeme jako knihu. Zabalené dáme chladit.4. válení, pravá strana na půl, levá strana na půl a ty složené půlky zavřeme jako knihu. Stejné, jako třetí válení.Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do igelitu a dáme chladit do druhého dne.Vychlazené těsto vyválíme na 3-4 mm, nařežeme z něj pruhy 3 cm široké a 15-20 cm dlouhé. Navineme na připravené kovové trubičky, uložíme na plech vyložený papírem na pečení.Navinuté je pomašlujeme vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-18 minut (každá trouba peče jinak).Jdou velice lehce sundat, ještě horké, pomocí ručníku a utěrky.
Schválně neuvádím časy chlazení těsta, každá lednice má svoje mouchy. Ideální je asi půl hodiny, ale není to potřeba dodržet, můžete vyválet i za dvě hodiny. Nebo večer začít a ráno dokončit. Těstu je to jedno. Těsto zůstává krásně křupavé, velice dlouho 4-5 dní, a nenasaje náplň a ani neosychá, jako jiná těsta, která jsem vyzkoušela. Opravdu se ta trocha trpělivosti vyplatí, zákusky budou excelentní a dlouho vydrží. Jelikož jsem sem dala těsto, ve fázi zkoušek, tak doplňuji: dala jsem do trubiček náplň, malinovou šlehačku, ani po pěti dnech se trubičky nijak nerozmočily a nezměnili chuť! Pořád bylo těsto velmi jedlé.
![]() |
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) |
![]() |
Datum vložení: 06.03.2025 19:36 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady