6 vajec L
120 g cukru krupice
1 špetka soli do bílků
1 lžíce rozpuštěného másla
80 g hladké mouky
10 g solamylu
1 lžička oleje na potření papíru
Krém:
250 g tvarohu z vaničky
125 g másla pokojové teploty
100 g rozpuštěné hořké čokolády
100 g smetany ke šlehání 33 %
2 lžíce pudinku bez vaření
moučkový cukr (podle chuti)
Dále:
2 velké tvrdší banány
cukrářské zdobení
kokos
Zapneme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Papír lehce potřeme olejem (půjde z rolády lépe stáhnout).Vejce rozdělíme na bílky a žloutky a připravíme i navážíme všechny suroviny.Do čisté šlehací mísy (nejlépe vytřené octem a papírovou utěrkou) dáme bílky se špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh. Nejprve začneme na stupeň 1 a jakmile bílky zhoustnou, došleháme je na nejvyšší stupeň.V jiné větší míse ušleháme žloutky s cukrem do husté bílé pěny, za stálého šlehání přidáme 1 lžíci zchladlého tekutého másla. Poté na 3x, po lžících, přidáváme střídavě mouku smíchanou se solamylem a 2 lžíce sněhu. Ruční metličkou vmícháme všechen zbylý sníh.Těsto přendáme na připravený plech, rozetřeme do roviny po celé ploše a dáme péct. Po 2-3 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme asi 7-8 minut (řídíme se vlastní troubou). Jakmile se korpus odděluje od stěn plechu, je upečený. Hotový korpus přendáme z plechu i s papírem na mřížku, a necháme zcela vychladnout.Zatím z uvedených surovin vyšleháme krém a necháme 10 minut stát.Na vychladlý plát natřeme zhruba polovinu krému. K jednomu okraji naneseme silnější vrstvu a směrem k protilehlému rozetřeme tenčí. Na vyšší vrstvu krému položíme banány a roládu stočíme pomocí papíru, který současně stahujeme z korpusu, a roládu utahujeme. (Díky potření papíru olejem to jde velmi snadno).Zbylým krémem potřeme a dozdobíme roládu, necháme v chladu ztuhnout.Po ztuhnutí krájíme na plátky. Nejlépe to jde nožem namočeným v horké vodě.
![]() |
Autor: Marie Svarcova |
![]() |
Datum vložení: 09.03.2025 08:20 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady