500 g hladké mouky
2 žloutky
250 ml mléka
1 kostka droždí (42g)
70 g cukru krystal
125 g másla (pokojové teploty)
1 špetka soli
Dále
1 žloutek
rum (podle uvážení)
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
30 g cukru krupice
1 vanilkového cukru
1 žloutek
trocha pomerančové kůry
rum (podle uvážení)
Maková náplń:
200 g mletého máku
300 ml mléka
3 lžíce cukru krupice
0,5 lžičky mleté skořice
3 lžíce marmelády
Drobenka
200 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
80 g másla
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme část cukru, nadrolíme do něj droždí a počkáme až vzejde kvásek. Do mísy dáme zbytek surovin a hotový kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a při pokojové teplotě necháme přikryté poklicí nebo utěrkou vykynout asi hodinu.Mezitím si připravíme náplně. Tvarohovou náplň připravíme tak, že všechny suroviny smícháme dohromady.Maková je trochu pracnější. Mléko s cukrem svaříme, přidáme mák a chvíli povaříme. Pak přidáme zbylé suroviny. Necháme vychladnout.Na drobenku vše smícháme a vyrobíme sypkou hmotu.Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy a vyválíme do kruhu. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody, potřeme náplní a zasypeme drobenkou.Frgály necháme ještě přibližně 15 minut kynout.Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C. Ihned po vytažení potřeme okraje rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Můžeme přidat hrozinky,nasekané ořechy...
![]() |
Autor: Lusyl (Lucie) |
![]() |
Datum vložení: 15.03.2025 13:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady