1 vejce
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g změklého másla
180 ml vlažného mléka
1 sáček sušeného droždí
300 g polohrubé mouky (podle potřeby)
100 g celozrnné mouky (podle potřeby + navíc na vál)
100 g rozinek
50 g oloupaných mandlí (nebo mandlových lupínků)
1 vejce na potření
Vejce rozšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Přidáme vlažné mléko a obě mouky promíchané se sušeným droždím.Uděláme těsto, které se nelepí na stěny mísy, podle potřeby do něj zapracujeme ještě 50–100 g mouky, aby bylo spíše tužší.Těsto v míse poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout.Pak do těsta zapracujeme rozinky a část mandlí. Z těsta uděláme jeden velký nebo dva malé bochánky, položíme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě nakynout.Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí nebo mandlovými lupínky, vložíme do vyhřáté trouby na 5 minut na vyšší stupeň (190-180 °C), pak teplotu snížíme (150-160 °C) a zvolna dopečeme.
![]() |
Autor: poslirecept |
![]() |
Datum vložení: 10.04.2025 09:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady