Těsto:
1 kg polohrubé mouky (nebo 0,5 kg hladké a 0,5 kg hrubé mouky)
4 žloutky
50 g droždí
150 g tuku (například Hera)
130 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
1/2 lžičky soli
1/2 l mléka
muškátový oříšek
Náplně do koláčů:
mák
tvaroh
ořechy
švestková povidla (nebo jablková, hrušková)
Drobenka:
100 g Hery (nebo másla)
140 g hrubé mouky (nebo polohrubé)
100 g cukru krupice
Dále:
1 vanilkový cukr
1 vejce
trošku rumu na potírání
Pokud zaděláváme ručně, necháme suroviny určitou dobu na stole, aby přijaly pokojovou teplotu (můžeme přes noc).Pokud zaděláváme těsto v domácí pekárně, řídíme se pravidlem nejdřív tekuté, potom sypké suroviny a nakonec droždí.Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, vsypeme lžíci cukru a přidáme rozdrobené droždí. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Nebo ho můžeme udělat i vedle v hrnku z 200 ml mléka, lžičky cukru, mouky a droždí.Po vzejití kvásku přidáme žloutky, citronovou kůru, muškátový oříšek, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný teplý tuk (nesmí být horký) a mícháme. Dle potřeby přidáváme mléko, až vznikne jemné, hladké a nelepivé těsto (nesmí být tuhé).Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo (vykynuté zdvojnásobí svůj objem).Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme ho na 3 díly a z každého nakrájíme 20 stejných kousků. Kousky povytáhneme na placičky, na každou položíme náplň, placičku dobře uzavřeme a položíme na plech spojem dolů. Klademe je dále od sebe, neboť ještě při pečení dost nabydou.Troubu včas rozehřejeme na 175-180 °C.Koláčky necháme pár minut nakynout. Poté uděláme do každého koláčku skleničkou důlek, okolo potřeme vejcem, do důlku dáme další náplň (vždy jinou, než je uvnitř) a posypeme hojně žmolenkou.Žmolenku připravíme tak, že všechny suroviny smícháme a promneme v prstech, dokud se nezačnou drobit. Koláčky pak necháme ještě asi 5 minut kynout.Koláče vkládáme do horké trouby a pečeme do zrůžovění (doba pečení záleží na velikosti koláčků). Horké koláče přendáme ihned z plechu pryč, na horkém vysychají.
Z tohoto těsta jdou dělat koláče moravské (dvojctihodné), chodské (velké kulaté), martinské rohlíčky, plněné buchty, dukátové buchtičky, šátečky vázané, záviny...
Koláče z tohoto těsta zůstávají i na druhý den vláčné a nevyschlé.
Těsto mám po babičce-ta ho převzala z kuchařky a mírně upravila ( doplnila o muškátový oříšek)
Autor: mirca75 | |
Datum vložení: 28.09.2009 14:49 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz