30 g čerstvého droždí
120 g cukru
250 ml mléka
500 g hladké mouky
1 špetka soli
100 g másla
2 žloutky
100 g kandované citronové a pomerančové kůry
Na potření:
1 lžíce mléka
1 žloutek
V misce rozetřeme droždí se lžičkou cukru na kašičku. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.Mouku smícháme se zbylým cukrem a solí. Přidáme kvásek, vlažné mléko, rozehřáté máslo, žloutky a vypracujeme měkké nelepivé těsto.Řádně je vyhněteme, aby se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (dobře pak kyne), a v míse je pod fólií či utěrkou uložíme na hodinu do tepla. Musí svůj objem zdvojnásobit.Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Zapracujeme kůru a uděláme oválný bochník, který ostrým nožem nařežeme do křížků. Překryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.Včas zapneme nahřívat troubu na 220 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.Bochník přemístíme na plech, povrch potřeme žloutkem našlehaným s mlékem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 30 minut.Hotový chléb necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
![]() |
Autor: poslirecept |
![]() |
Datum vložení: 11.04.2025 15:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady