Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
250 ml mléka
60 g droždí (1 a 1/2 kostky)
200 ml oleje
3 žloutky
1 lžička soli
cukr
2 vanilkové cukry
Náplň:
500 g hrušek
100 g cukru
100 g povidel
mletý badyán
skořice
hřebíček
šťáva z 1/2 citrónu
50 ml rumu
Posypka (drobenka):
150 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
Na polití:
120 g másla
50 ml rumu
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vybereme jádřince a na hrubém struhadle nastrouháme.Pak vložíme na pánev, přidáme šťávu z citronu a za občasného podlévání vodou hrušky dusíme.Ke konci přidáme povidla, koření, chvíli necháme probublat, odstavíme a po vychladnutí vmícháme rum.Těsto můžeme zadělat, jakmile dáme hrušky dusit:
Čerstvé droždí nadrobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek.Poté k němu přidáme olej, přisypeme vanilkový cukr a vše promícháme. Dále přidáme žloutky a nakonec mouku se solí. Těsto důkladně několik minut hněteme a pak necháme asi hodinu kynout.Ze všech surovin připravíme promnutím posypku.Troubu necháme rozehřát na 180 °C.Máslo na polití koláče přeškvaříme do voňavorůžova a po vychladnutí vmícháme rum.Troubu necháme rozehřát na 180 °C.Vykynuté těsto roztáhneme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme na něj hruškovou směs a zasypeme posypkou. Na plechu necháme ještě chvíli kynout.Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut a po vychladnutí polijeme přeškvařeným máslem s rumem.
Proč falešný hruščák? Tak jsme dělali vždy, když došly sušené hrušky.
Autor: Jenda1 (Jan Slovák) | |
Datum vložení: 28.09.2009 15:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz