42 g droždí
2 lžíce moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
2 žloutky
100 g másla
100 g medu
250 ml mléka
1 špetka soli
Nejprve připravíme z droždí, cukru, trochy mouky a trochy vlažného mléka kvásek.Mezitím co kyne kvásek, utřeme v míse máslo, žloutky a med. K utřenému máslu přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko, špetku soli, prosátou mouku a zaděláme hladké těsto.Hotové těsto mírně posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout asi 60 minut.Těsto rozdělíme na 20 kousků a rukou z něj vyválíme válečky, ze kterých tvarujeme jidášky.Hotové jidášky klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme v teple ještě asi 20 minut kynout.Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 10-12 minut. Upečené jidášky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout.
![]() |
Autor: Veruncicka (Veronika) |
![]() |
Datum vložení: 12.04.2025 23:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady