7 vajec
285 g krupicového cukru
125 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
4 lžíce hrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g sušeného mléka
50 g másla
100 g hořké čokolády
50 ml smetany ke šlehání
4 lžíce kakaa
1/2 lžíce medu
oranžová a zelená potravinářská barva
50 g kakaových sušenek (Koka, Věnečky)
2 lžíce rumu
200 g hladké mouky
4 lžíce másla
4 lžíce rybízové zavařeniny
Troubu předehřejeme na 170 °C.Ušleháme 2 vejce, 125 g krupicového cukru a 5 lžic horké vody s oranžovým barvivem. Polohrubou mouku promícháme s 1 lžičkou kypřicího prášku a lehce vmícháme do pěny.Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy o velikosti 25x20 cm. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Zda je korpus upečený zjistíme špejlí. Zapíchneme ji do korpusu a pokud je po vytažení suchá, je korpus hotový. Upečený korpus necháme zchladnout a vyklopíme.Z kartonu vystřihneme trojúhelníkový tvar připomínající mrkev. Pomocí této šablony vykrájíme z vychladlého korpusu malé mrkve.Formu na biskupský chlebíček důkladně vymažeme máslem a spodní část vysypeme hrubou moukou. Vykrájené mrkve vložíme doprostřed formy a vytvoříme řádek. Výška mrkví by měla sahat do poloviny výšky formy. Formu včetně obsahu vložíme na hodinu do mrazáku a mrkve necháme zmrazit.V misce smícháme moučkový cukr, sušené mléko, 5 g másla, med a 1 lžičku vody se zeleným barvivem. Nejprve lžící, později rukama zpracujeme hmotu do konzistence modelíny. Vyválíme ji a vykrájíme lístečky.Zbývajících 5 vajec vyšleháme se 160 g krupicového cukru. Hladkou mouku promícháme se 3 lžícemi kakaa a zbylým kypřicím práškem do (3/4 sáčku). Moučnou směs lehce vmícháme do vaječné pěny.Formu vyjmeme z mrazáku a kakaové těsto nalijeme přes zmrzlé mrkve tak, aby bylo rovnoměrně po obou stranách.Na nízký plech položíme několikrát přeložený pečicí papír, nebo alobal. Navrch umístíme formu s těstem a vše vložíme do mírně předehřáté trouby (160 °C). Na dno trouby položíme kastrůlek s vodou. Pečeme asi 40 - 45 minut. Špejlí opět vyzkoušíme, zda je korpus dobře propečený.Upečený dort vyklopíme, necháme zchladnout a tence potřeme zavařeninou.Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a 45 g másla. Přidáme 1 lžíci kakaa, 1 lžíci moučkového cukru a umícháme hladkou polevu, kterou vychladlý dort potřeme.Zbylou polevu opět zahřejeme, vmícháme rum a tolik smetany, aby vznikla krásně hustá ganache. Ganache ozdobně naneseme na horní část dortu a posypeme rozdrobenými sušenkami. Nakonec dort dozdobíme připravenými lístečky a můžeme podávat.
Zbylý oranžový korpus použijeme na přípravu popcakes (dortových lízátek) - korpus rozdrobíme, přidáme máslo, rum, kakao a vytvoříme kuličky, které obalíme v rozpuštěné čokoládě.
![]() |
Autor: past1978 |
![]() |
Datum vložení: 16.04.2025 11:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady