200 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
100 g cukru moučka
2 lžíce hrubé mouky
100 g tuku na pečení
2 žloutky
300 g hladké mouky
1 špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
strouhaná kůra z 1 biocitronu
1 lžíce rozinek
1 vejce na potření
Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, hrubou mouku a necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, prosátou hladkou mouku, sůl, vanilkový cukr a najemno strouhanou citronovou kůru. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.Poté těsto znovu prohněteme a necháme ještě dalších 20 minut na teplém místě kynout.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.Následně těsto nakrájíme na kousky, které rozválíme na dlouhé tenké válečky. Ty pak stáčíme podle vlastní fantazie. Ozdobíme je rozinkami, rozložíme na připravený plech a na teplém místě necháme opět 15 minut kynout.Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout.
![]() |
Autor: poslirecept |
![]() |
Datum vložení: 17.04.2025 09:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady