Korpus - zelený mech:
2 vejce L
125 g cukru moučka
200 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
1 malá špetka soli
60 ml oleje slunečnicového
200 g mraženého špenátu (rozmraženého)
Panna cotta:
400 ml smetany ke šlehání 33%
4 plátky želatiny
15-20 g cukru krupice (dle chuti)
vanilka (dle chuti)
Krém:
300 g zakysané smetany 30%
80 g změklého másla
2-3 lžíce vaječného koňaku (domácí)
2 lžíce pudinku bez vaření
Dále:
10 lžiček meruňkového džemu
200 g smetany ke šlehání 40%
volitelné zdobení
Nejprve připravíme panna cottu jelikož potřebujeme, aby vychladla při pokojové teplotě. Plátky želatiny namočíme do misky se studenou vodou.Smetanu smícháme s cukrem a prohřejeme až pod bod varu. Necháme mírně zchladnout a vmícháme vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a dáme chladnout stranou, při pokojové teplotě.Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech o velikosti 23x32 cm vyložíme papírem na pečení.Rozmrazený sekaný špenát rozmixujeme do hladké konzistence. Odvážíme cukr, hladkou mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem.Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme elektrickým do husté, bílé pěny cca 10 minut. Poté přidáme olej, špenát promícháme a zlehka ručně metličkou vmícháme připravenou mouku. Směs vlijeme do připraveného plechu, uhladíme vršek a dáme péct.Po 5 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme cca 20 minut, řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být uplně suchá, bez drobečků.Upečený korpus vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Poté vykrájíme formičkami (koupené nebo udělané z kelímků od jogurtů 10x ovál, 12x kroužek).Vykrojené kousky korpusu potřeme tence džemem a vložíme zpět do formiček vyložených fóliovými
pásky (koupené v cukrářských potřebách na internetu). Ušleháme krém a necháme 10 minut stát.Ze zakysané smetany, pudinku bez vaření, změklého másla a koňaku vyšleháme krém, který necháme 10 minut odpočinout.Jakmile začne panna cotta tuhnout dáme na každý připravený korpus ve formičce 1,5 lžíce a necháme úplně ztuhnout.Ušlehaný krém pomocí cukrářského jednorázového sáčku s hladkou trubičkou naneseme ve dvou vrstvách na panna cottu. Rozdrobíme zbylé odřezky korpusu a přidáme na krém, mírně přitlačíme a necháme v chladničce ztuhnout.Ztuhlé zákusky vysuneme i s fólií směrem vzhůru z formiček. Poté je ozdobíme ušlehanou šlehačkou případně ještě dozdobíme. Do doby podávání uložíme v chladničce.
![]() |
Autor: Marie Svarcova |
![]() |
Datum vložení: 20.04.2025 08:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady