150 g polohrubé mouky
50 g jemně mleté pšeničné celozrnné mouky
1 lžička kakaa (vrchovatá)
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
1 lžíce cukru krupice (nebo vanilkový cukr)
125 g hery (nebo másla)
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
3 lžíce rumu
70 g cukru krupice
1/2 lžíce Solamylu (nebo vanilkový pudink)
4 menší oloupaná jablka
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Obě mouky promícháme s práškem do pečiva a prosejeme přes síto do širší mísy nebo na vál. Přidáme kakao, cukr a promícháme.Přidáme mléko, rum a spojíme s moukou v kašičku. Do směsi nastrouháme heru. Troubu předehřejeme na 175 °C.Vše pořádně ručně propracujeme, až vznikne hladké těsto, které nelepí. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do chladničky nebo mrazáku, aby ztuhlo.Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Zbylé suroviny na náplň spolu pečlivě smícháme. Nakonec přidáme jablka a jemně promícháme.Dvě třetiny těsta vyválíme, vložíme do formy, upravíme, mírně propícháme a rozetřeme na něj náplň.Zbylé těsto vyndáme z chladu a nastrouháme na hrubém struhadle navrch řezů.Formu vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut.Řezy necháme vychladnout a poté nakrájíme.
Recept mám z jedné kuchařky o pečení, ale trošku jsem si ho upravila k naší chuti.
Tenhle moučník rozhodně nepatří mezi tzv. "slaďury" a když se nakonec neposype cukrem, rozhodně se o něm nedá říct, že je přeslazený. Koláč je krásně křehký a pokud ho upečeme den předem, nic se nestane. Koláč lehce zvláční a je jemný.
Autor: mirca75 | |
Datum vložení: 02.10.2009 11:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz