Těsto:
500 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
200 měl mléka
80 g cukru
0,5 lžičky soli
1 vejce
1/4 citronové kůry
100 g pokrájeného másla
Náplň:
120 g mletého máku
150 ml mléka
50 g cukru
60 g sekaných mandlí
50 g citronátu (sekaného, kandované pomerančové kůry nebo kandovaného ovoce)
50 g rozinek namočených v rumu
Na potření:
60 g másla
40 g moučkového cukru
Z mléka a droždí necháme vykynout kvásek, přidáme ostatní suroviny a zaděláme klasické kynuté těsto.Necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.Mezitím mák zalijeme vroucím mlékem, přidáme vše ostatní, důkladně zamícháme a necháme vychladnout.Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme obdélník asi 30 cm x 40 cm (délka plechu).Potřeme jej makovou náplní, po delší straně zavineme a stiskneme okraje.Závin položíme na plech, vyložený pečicím papírem, švem dolů.Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Potom jej po celé délce ostrým nožem asi 1/2 cm hluboko nařízneme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C nebo plynové na stupeň 2 asi 30-50 minut dozlatova.Ještě horký závin potřeme rozehřátým máslem, smíchaným s moučkovým cukrem a pak ještě pocukrujeme.Necháme vychladnout.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 11.10.2009 00:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz