1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
3/4 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce
1/2 hrnku oleje
1 lžíce rumu
1 lžíce citrónové kůry
1 kypřící prášek
2 hrnky švestek (vypeckovaných)
Hera (na vymazání)
mouka (na vysypání formy)
Čerstvé vypeckované švestky lehce osladit- asi 1/2 lžíce cukru,´(kdo má rád, použije vanilkový). Hodně zralé nebo kompotované ovoce není třeba sladit vůbec.
Obě mouky smíchat s oběma cukry, citrónovou kůrou a práškem do pečiva, přidat vejce, olej, rum a tolik mléka, aby po vyšlehání vzniklo pomalu tekoucí hustší těsto.
Dno vymazané a vysypané dortové formy poklást půlkami švestek, zalít 1/2 těsta, rozetřít stěrkou a dát další vrstvu švestek, zalít zbylým těstem a opět rovnoměrně rozetřít.
Velmi pozvolna péct v předehřáté troubě na 150´C asi 50-55 min.
Koláč je výborný i ještě teplý, takže stačí ho nechat chvíli vychladnout, (aby nebyl úplně horký a cukr se na něm nerozpouštěl), lehounce pocukrovat a podávat nejlépe se silným ovocným čajem.
Pokud Vám nestačí rum v koláči a nemáte v plánu řídit, můžete si ho v sychravých dnech dát kapičku i do čaje na zahřátí ;-)
Autor: Hanule | |
Datum vložení: 15.10.2009 14:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz