150 ml vody
70 g másla (pravého)
150 g hladké mouky
cca 500 g přesátého cukru moučka
mandlová tresť (sladká nebo hořká, já dala napůl)
Vodu s máslem přivedeme do varu a nasypeme do ní mouku. Těsto tzv. odpálíme, tzn. mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny hrnce.
Necháme vychladit.
Poté na vál přendáme těsto, prosátý moučkový cukr, asi 2-3 lžičky tresti a zpracujeme v hladkou hmotu. Vzniklou hmotu barvíme potravinářskými barvami.
Pokud používáme práškové, rozděláme v kapce vody a pak přidáme do hmoty.
Při potahování dortu je dobré si připravit 2 kusy folie, hmotu mezi ně vložit a vyválet. Poté odstraníme horní část a na dolní části vyválený plát přeneseme na dort. Tak zabráníme potrhání hmoty při přenášení ;-) Při potahování je žádoucí vyválet hmotu o něco větší, než je dort, pak se netvoří nežádoucí záhyby a dort se lépe potáhne :-)
Uvedené množství mi stačilo na potah dortu o průměru 24 cm a na ozdobičky, ještě mi kousíček zůstal.
Hmota prý údajně vydrží týden v lednici.
Velmi dobře se mi s ní pracovalo, velmi nám i chutnala. Je to levná náhražka marcipánu, přitom plnohodnotná.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
cook.blog.cz
Autor: Iljusa | |
Datum vložení: 16.10.2009 21:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz