Těsto:
250-300 g hladké mouky
70 g másla
15 g droždí
3 lžíce cukru
100 ml mléka
1 vejce (nebo 1 žloutek)
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
cukr (podle chuti)
1 vejce
brusinky (nemusí být)
Dále:
150 g másla na potření
Droždí rozmělníme s 1 lžící cukru a 1/3 mléka. Přidáme lžíci mouky, promícháme. Nyní mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě (v zimě je nejideálnějším místem topení). Cca po 8 - 10 minutách uvidíte, že kvásek začíná kynout, pokud se nic neděje, je asi něco v nepořádku - máte staré droždí, příliš teplé mléko... a kvásek Vám nevykyne - musíte tudíž začít znovu). Kvásek nechte kynout cca 20 minut.Mezitím si promíchejte zbylý cukr s mlékem a vejcem. Přilijte kvásek, přisypejte mouku, promíchejte a přilijte rozpuštěné (zchladlé) máslo. Vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit. Chce to trochu lásky, trochu síly, hodně trpělivosti a cviku. Hladké těsto nechte opět na teplém místě kynout.Vykynuté těsto můžete rozválet nebo rukou rozmačkávat na malé (nepravidelné) placičky. Na placičky dejte trochu náplně - tvaroh rozmíchejte s cukrem a vejcem. A teď inovace: na tvaroh jsem dala ještě lžíci brusinek. Placičky zabalte do roztomilých buchet. Každé buchtě věnujte speciální péči v podobě potření rozpuštěným máslem, aby se dala po upečení odtrhnout od své sousedky. Pokud Vám zbyla náplň jako mne, v každé buchtě udělejte menší důlek, do kterého dejte po lžíci tvarohové náplně a samozřejmě ozdobte brusinkami.Pečte pozvolna (při nízké teplotě kolem 160 stupňů) a dozlatova.
Je důležíté, aby všechny ingredience měly stejnou (pokojovou) teplotu.
Mouku používám celozrnnou, ale můžete použít klasickou (bílou), těsto z celozrnné mouky budete mít trochu tužší, ale zato zdravější.
Buchty jsem pekla v remosce.
Autor: coco-choc | |
Datum vložení: 23.10.2009 09:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz