650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu (5 lžic)
50 g rozpuštěného sádla (nebo 100% tuku)
4 vejce
1 prášek do perníku
Na potření:
1 vejce
Poleva:
150 g moučkového cukru
1 bílek
citronová šťáva
Hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme vejce, med a rozpuštěný vychladlý tuk. Zpracujeme těsto. Může se zdát, že těsto nepojí, ale zdání klame, těsto musíme zpracovávat tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí.Zpracované těsto necháme odležet do druhého dne, nebo s ním můžeme pracovat i po 2 hodinách odležených v chladu.Z těsta vyválíme plát, vykrájíme z něj požadované tvary a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.Pečeme při 170 °C cca 8-10 minut. Po upečení ještě teplé perníčky potřeme v tenké vrstvě rozšlehaným vejcem, získají tak pěknou zlatavou barvu.Bílkovou polevu připravíme takto: 3x jemně prosátý moučkový cukr utřeme s bílkem a přidáme 2-3 kapky citronové šťávy. Hotová poleva by se měla táhnout, přikryjeme ji mokrou utěrkou a necháme 15-20 minut odležet.Poté zkusíme zda je poleva v požadované konzistenci, pokud je řídká, přidáme cukr, pokud se nám zdá příliš hustá, přidáme ještě pár kapek citrónu.Polevou nazdobíme vychladlé perníčky podle své fantazie.
Autor: cardanka (Jana) | |
Datum vložení: 05.11.2009 00:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz