Těsto:
220 g hladké mouky
120 g Hery
60 g cukr moučka
1 vejce
špetka soli
špetka citronové kůry
Karamel:
150 g cukr krupice
2 lžíce másla (asi 20 g)
250 ml smetany ke šlehání
1-2 lžíce (asi 20 g) Solamylu (Maizeny nebo pudinkového prášku)
Čokoládový krém:
100 - 250 g čokolády na vaření
25 g másla
200 g zakysané smetany
40 g cukru moučka
Všechny suroviny na těsto spojíme na vále dohromady a uložíme do lednice na půl hodiny odpočinout. Pak 2/3 těsta trochu rozválíme, přeneseme do větší kulaté koláčové (dortové) formy a rovnoměrně rozprostřeme po dnu. Ze zbytku těsta vyválíme váleček, vytvoříme tím okraje a těsto natlačíme do okrajů. Vidličkou můžeme ozdobně okraje "pomačkat". Těsto propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě asi 15 min na 170 °C korpus, který má přibližně 1,5 - 2 cm vysoké okraje.
Mezi tím si v kastrůlku se silnějším dnem rozpustíme cukr a umícháme zlatý karamel. Nalejeme do něj šlehačku (pozor prská), přidáme máslo a necháme na mírném plameni vařit, až se karamel rozpustí ode dna. Nakonec přidáme škrob rozpuštěný v troše mléka nebo vody, minutu povaříme do zhoustnutí. Horký krém (konzistence jako pudink) vlejem horký na upečený korpus a necháme vychladnout.
Na čokoládový krém rozpustíme máslo a rozlámanou čokoládu ve vodní lázni a pak necháme vychladnout. Šlehačem vyšleháme vychladlou čokoládu s cukrem a zakysanou smetanou. Na ztuhlou karamelovou náplň natřeme čokoládový krém a necháme chvíli zatuhnout. Na ozdobu můžeme na povrch nastrouhat trochu tmavé nebo bílé čokolády.
Já jsem dělala s 100 g čokolády, ale je možno přidat i větší množství. Krém se zakysanou smetanou má zvláštní, dobrou a trochu nezvyklou chuť, příště tento krém zkusím nahradit pařížskou šlehačkou.
Překvapilo mě, že se korpus ani po 3 dnech v lednici nepromáčel a je pořád křupavý.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 09.11.2009 12:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz