300 g hladké mouky
250 g másla
30 g cukru moučka
1 vejce
1 kostka kvasnic (42 g)
nebo 2 sáčky sušeného droždí
5 lžic mléka
špetka soli
1 vejce na potření
povidla
Drobenka:
20 g másla (plátek asi 1 cm)
3 lžíce cukru písek
5 lžic polohrubé mouky
Do mísy prosejeme mouku, po okraji posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.Když kvasnice vzejdou, přidáme vejce a nakrájený tuk, a zaděláme rukou těsto, které hned vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm.Pokud použijeme sušené kvasnice, pouze je zamícháme do mouky, nenecháváme kynout a hned přidáme ostatní suroviny a dále zpracujeme.Pokud se nám těsto na ruce lepí, vložíme ho na chvíli (přibližně 10–15 minut) do lednice "zatuhnout", potom se s ním dobře pracuje. Z vyváleného těsta nakrájíme nožem nebo rádýlkem čtverce o velikosti 5–7 cm.Drobenku připravíme promnutím všech náležejících surovin mezi prsty.Plníme je nádivkou, složíme do šátečku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.Pečeme na nevymazaném plechu (těsto je dost tučné) ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut, do zrůžovění.
Můžeme použít i jiné druhy náplně podle chuti, nebo tvořit koláčky.
Šátečky jsou velmi křehké, ale nedrobí se. Pokud se hned nesní, vydrží velmi dlouho a dobře se i mrazí.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 14.11.2009 09:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz