Těsto:
300 g hladké mouky
250 g másla
1 žloutek
2 lžíce smetany (nebo 1 mlíčko do kávy)
Piškot:
4 vejce
160 g strouhaných ořechů
160 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
Dále:
1 vejce na pomazání (možno vynechat)
V mouce rozdrobíme na menší kousky nakrájené máslo, přidáme žloutek, smetanu a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenu a dáme na chvíli do lednice vychladit.Mezitím ušleháme vejce s oběma cukry a pak lehce vmícháme ořechy.Těsto rozdělíme na 2 díly a jeden rozválíme na menší plech, ideální je kulatá forma na dort o průměru 30-34 cm.Na vyválené těsto nalijeme ořechový piškot. Piškot zakryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Můžeme, ale nemusíme povrch pomazat rozšlehaným vejcem.Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 170 °C tak 10 minut, pak zmírníme na 150 °C a pečeme na přípravu máte dvě a půl hodiny startujeme mělo chrastav dalších 10 minut, až povrch těsta zrůžoví.
Těsto je dost křehké a může být problém jím piškot zakrýt. Vrchní vrstva těsta je velmi dobrá a bylo by škoda ji tam nedat. Můžete si vypomoci tím, že místo velkého kusu těsta vyválíte jen pruhy, které ve výsledku koláč ozdobí. Pokud si chcete práci maximálně zjednodušit, pak z druhé části rozváleného těsta vykrájíte jen srdíčka, kytičky nebo třeba sněhuláky a ty volně poházíte po piškotu. Doporučuji při tom přemýšlet o tom, jak je rozložit, aby to hezky vypadalo při krájení. V tom případě doporučuji těsto s piškotem nechat krátce zapéct v troubě (tak 3-5 min) a pak vyndat a na něj dávat pruhy nebo srdíčka, protože do syrového piškotu by mohly propadnout.
Koláč je velmi křehký, málo sladký a jde dobře zamrazit.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 25.11.2009 21:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz