TopRecepty.cz

Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)


Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)

Suroviny

200 g vody
30 g čerstvého droždí
100 g cukru
2 vanilkové cukry
50 g změklého másla
40 g oleje
1 lžíce citronové kůry
2 vejce
1/3 lžičky soli
740-760 g hladké mouky (dle potřeby)
rozinky (dle chuti)
vejce na potření

Postup

Z těsta připravíme 10 postaviček, které se vejdou na 2 plechy nebo 5 postaviček a menší vánočku.Plech vyložíme pečicím papírem.V troše vlažné vody rozmícháme lžičku cukru, lžíci mouky a všechno droždí a necháme vykynout kvásek asi 20 minut.Ke kvásku přidáme zbytek všech připravených surovin a uhněteme těsto, které necháme 45-60 minut kynout.Z vykynutého a propracovaného těsta nakrájíme 10 dílků (na 10 postaviček) a z každého dílku uděláme silnější váleček.Dvěma zářezy z boku naznačíme postavičce krk a vršek hlavičky zešpičatíme do vysoké mikulášské čepice.Z těla nařízneme nohy a ruce a každou budoucí končetinu ještě podélně rozřízneme. Prameny končetin smotáme, konce smáčkneme k sobě a ruce založíme pod boky.Postavičky necháme na plechu nakynout, pak potřeme vejcem, oči můžeme naznačit rozinkami a upečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C po dobu 17-25 minut.

Poznámka

Tyto postavičky se u nás doma vždycky pekly před Mikulášem a říkalo se jim "pajtáši".
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

autor Autor: cathleen (Iva Trhoňová)
Datum vložení Datum vložení: 02.12.2009 11:08

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz