150 g másla pokojové teploty
150 g cukru
3 velká vejce
225 g prosáté mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
mléko (je-li třeba)
2 vrchovaté lžíce mletých mandlí
nastrouhaná pomerančová kůra z 1 pomeranče
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
asi 20 celých mandlí na ozdobu
Dále (podle původního receptu):
175 g rybízu
175 g sultánek
50 g třešní v rumu (nasekaných na kousky)
50 g kandovaného ovoce (nasekaného na kousky)
Předehřete si troubu na 170 stupňů Celsia (nebo podle autorky plyn 3, ale s tim nemám zkušenost.) Vymažte a vysypte moukou vyšší kulatou formu (nebo malou formu na dort).
Šlehejte máslo a cukr v míse (nejlépe el. šlehačem). Když je směs našlehaná (asi po 3 min), přidejte jedno po druhém vejce a dobře prošlehejte. Poté vařečkou opatrně vmíchejte mouku s prdopečem a kůru z citronu a pomeranče. Těsto by mělo být tužší, spíš jako kynuté než jako těsto na litý koláč. Pokud je ale moc husté, můžete přidat lžíci mléka. Poté přidejte sušené ovoce.
Nandejte lžící těsto do formy a uhlaďte povrch.
Poté naaranžujte navrch mandle, ale netlačte je do těsta, při pečení by se propadly.
Dejte koláč ve formě doprostřed trouby a pečte 2 - 2-2½ hodiny (ja jsem se tedy po 45 minutách podívala, koláč pečený nebyl, tak jsem to pak kontrolovala každých 10 minut a pečení trvalo hodinu a tři čtvrtě, ale asi záleží na troubě a taky na tom, jaké bylo použito ovoce a kolik).
Tenhle koláč pochází ze Skotska a dělá se v době Vánoc. Nazvala jsem ho "falešný", protože ten pravý má mít všechny ty ovocne ingredience, které já jsem neměla.
Zabalený a v chladu prý vydrží odteď až do těch Vánoc... Ha ha, to bych chtěla vidět. Ta vůně ovoce a pomerančové a citronové kůry je neodolatelná...
Taky kdo jinak nedá, může si do těsta přidat pár lžiček whisky (nebo rumu), nebo si do alkoholu předem namočit to sušené ovoce...
Dobrou chuť a veselé Vánoce.
Zdroj: http://www.deliaonline.com/recipes/type-of-dish/entertaining/traditional-dundee-cake.html
Autor: LidaD | |
Datum vložení: 05.12.2009 20:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz