500 g hladké mouky
250 g másla (nebo Hery)
2 žloutky
20 g droždí
1 lžíce cukru
2 lžíce mléka
150 ml zakysané smetany
1 špetka soli
1 vejce na potření (zvlášť bílek a žloutek)
Náplň ořechová:
200 g mletých ořechů
200 g moučkového cukru
500 ml mléka
1 vanilkový cukr
50 g rozinek
3 lžíce rumu
Náplň maková:
200 g mletého máku
200 g moučkového cukru
kůra z 1 citrónu
500 ml vody
50 g rozinek
3 lžíce rumu
Rozinky do náplní dáme s předstihem máčet do rumu (alespoň 2-3 hodiny předem).Droždí rozdrobíme do 2 lžic vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru a promícháme. Necháme vzejít kvásek.Máslo nakrájíme na malé kostky a smícháme ho v míse s moukou. Přidáme kvásek, žloutky, sůl a zakysanou smetanu. Vypracujeme tužší těsto, které dáme do lednice odležet (nejlépe přes noc).Připravíme náplně. Na ořechovou náplň přivedeme mléko k varu a vmícháme všechny suroviny. Necháme vychladnout. Na makovou náplň přivedeme vodu k varu a vmícháme všechny suroviny na náplň. Necháme vychladnout.Těsto rozdělíme na dvě části a ty rozválíme na placky. Každou placku potřeme náplní a zavineme.Přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a necháme zaschnout, po 30 minutách potřeme bílkem. Po dalších 30 minutách propícháme párátkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu asi 30-40 minut. Střídavým potíráním vajíčkem a zasycháním získáme po upečení mramorovaní a lesk.Pokud máme více času, můžeme z těsta připravit bratislavské rohlíčky. Z těsta formujeme kuličky velké jako ořech, rozválíme na oválky 2-3 mm tenké a plníme zvolenou náplní na délku. Zavineme rohlíčky a ohneme rohy. Potíráme vajíčkem a pečeme jako závin (viz. výše).
Receptov na bratislavské rohlíky je viac, každá rodina si stráži svoj. Po dlhšom uležaní sú skvelé. Bez nich kedysi v Bratislave neboli sviatky.
Nejedná se o klasické kynuté těsto, samotné těsto je hutné a mastné.
Autor: magdalenka | |
Datum vložení: 17.12.2009 21:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz