Těsto:
245 ml mléka
2 lžíce rumu
50 g sádla
1 lžíce oleje
1/2 lžičky soli
2 lžíce cukru
2 žloutky
500 g hladké mouky (nebo polohrubá + hladká)
1/2 čerstvého droždí
Na převalování:
250 g másla
1 hrst hladké mouky
Náplň:
1 kg tvarohu (vytuženého)
2 žloutky
citronová kůra
rozinky
cukr
1 lžíce másla
Dále:
povidla
Drobenka:
50 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
40 g másla
Suroviny na těsto zpracujeme obvyklým způsobem, necháme vykynout.Rozválíme a potřeme máslem smíchaným s mouku, přeložíme jako psaníčko a necháme 30 minut kynout. Rozválíme a opět přeložíme a necháme kynout a pak ještě jednou totéž.Na tvarovou nádivku smícháme tvaroh s 2 žloutky, 1 lžicí rozpuštěného másla a dle chuti dochutíme cukrem, rozinkami a citronovou kůrou. Promícháme.Lžící nabíráme kousky (nebo můžeme vyválet plát a vykrajovat čtverečky), které naplníme tvarohovou nádivkou, kraje spojíme a vytvoříme malé bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby náplň nevytékala.Spojem otočíme na plech a necháme kynout pod utěrkou 30-40 minut. Pak uděláme nahoře prstem nebo vařečkou důlek a dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 °C asi 30 minut (měla jsem 2 plechy, ale správně se na Moravě dělají ještě menší - takové ty úplně malilinkaté tzv. jednotlamky).
Recept mám od své maminky, ta zase od své a tak dále.
Autor: simko.jit | |
Datum vložení: 17.12.2009 23:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz