1 kg polohrubé mouky
sůl podle potřeby
200 g tuku (3 druhy, Hera, Zlatá Hana, máslo)
200 g cukru
kůra ze dvou citrónů
2 balíčky vanilkového cukru
rozinky
rum
500 ml mléka (zhruba)
2 kostky čerstvého droždí (84 g)
1 vejce
1 žloutek
vlašské ořechy (můžou být jakékoliv)
Cukrová voda:
3/4 hrníčku vody
1 balíček vanilkového cukru
Rozinky předem namočíme do rumu, můžeme i týden dopředu, čím déle, tím lépe.Necelý půllitr mléka dáme zahřát (ale nesmí být horké, pouze vlažné), přidáme trochu cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.Tuk rozehřejeme v mikrovlnce. Mouku prosejeme a osolíme, přidáme vanilkový cukr, cukr, rozinky i s rumem, citronovou kůru, tuk, vejce a žloutek.Vypracujeme hladké těsto, které dáme na teplé místo vykynout.Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na tři stejné kusy, z každého kusu je vánočka. Těsto rozválíme na 9 válečků.Ze 4 pramenů upleteme základnu vánočky, kterou přemístíme na plech. Hranou dlaně uděláme mělkou brázdu. Ze 3 pramenů upleteme cop, který přemístíme na základnu. Opět mírným tlakem uděláme brázdu. Nakonec stočíme poslední 2 prameny a umístíme na vrch vánočky.Vánočku potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme vlašskými ořechy a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 40-45 minut při 170-180 °C.Vodu smícháme s vanilkovým cukrem. Po upečení touto vodou potřeme ještě horkou vánočku.
Autor: mamkapavla (Pavlína Neumannová) | |
Datum vložení: 06.01.2010 13:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz