350 g polohrubé mouky
nastrouhaná kůra z 1 dobře omytého citrónu
prášek do pečiva
250 ml mléka
2 polévkové lžíce rumu
140 g změklého másla
220 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 žloutky
(4 bílky)
1 polévková lžíce kakaa
2 polévkové lžíce mléka
V misce promícháme mouku, kůru z citrónu a kypřící prášek. Do mléka přidáme rum a odložíme na další zpracování.
Máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr utřeme šlehačem na nejvyšší stupeň. Do utřeného másla po jednom vtíráme žloutky - každý asi 30 vteřin. Když přidáme poslední žloutek, šleháme nejméně 10 minut.
Za stálého šlehání na nejvyšším stupni šlehače přidáváme 1/2 připraveného mléka a 1/2 připravené mouky. Po chvíli přidáme zbylé mléko a mouku. Z bílků vyšleháme šlehačem pevný sníh a zlehka vmícháme do připraveného těsta. Asi 3/4 hladkého těsta vmícháme do připravené formy. Do zbylého těsta pomocí stěrky vmícháme kakao a mléko. Vlijeme na světlé těsto a uhladíme.
Pečeme v předehřáté troubě 180°C asi 50 - 60 minut.
Do upečené bábovky píchneme špejlí. Pokud je špejle po vytažení suchá, je bábovka hotová.
Bábovku ponecháme asi 5 minut ve vypnuté troubě. Vyjmeme z trouby a asi 15 min. ponecháme ve formě zchladnout a vyklopíme.
Necháme zcela vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a krájíme.
Autor: mamkapavla (Pavlína Neumannová) | |
Datum vložení: 10.01.2010 21:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz